Topení klimatizací – úsporné a pohodlné vytápění vašeho domova

23.07.2019 21:56

 


Topení klimatizací je u nás poměrně nová záležitost, přitom se jedná o 

velmi úsporný, rychlý a ekologický způsob vytápění domácností. Navíc 

se dá pořídit za relativně nízkou cenu a je ideálním řešením do 

moderních domácností. Díky celoročnímu využití, kdy v létě chladí a v 

zimě hřeje, se z klimatizace stává univerzální přístroj, který svojí 

úsporou energie přinese rychlé navrácení investice. Topení klimatizací 

vám poskytne řadu výhod a jak tomu již bývá, najdou se i jisté nevýhody.

 V našem článku si posvítíme na obojí, vysvětlíme si také samotný princip 

vytápění klimatizací a podíváme se na to, jak moc se topení klimatizací 

vyplatí a kolik se dá vlastně ušetřit.

 

Teplo ihned po spuštění klimatizace, nízké provozní náklady, čistší 

vzduch v místnosti. To je jen částečný výčet výhod, které vám může 

vytápění klimatizací přinést. Pojďme se tedy podívat blíže na jeden 

z nejekologičtějších a nejúspornějších způsobů vytápění domácnosti, 

který je v zahraničí již běžně rozšířený.

Obsah článku

  1. Jak topení klimatizací funguje?
  2. Jaká klimatizace je vhodná pro vytápění?
  3. Teplo téměř okamžitě
  4. Klimatizace jako čistička vzduchu a prevence proti plísním
  5. Topit klimatizací se vyplatí
  6. Na co si dát pozor při topení klimatizací
  7. Jaké nevýhody má topení klimatizací?
  8. Klimatizace jako hlavní či doplňkový zdroj tepla
  9. Závěrečný souhrn – výhody a nevýhody topení klimatizací

Jak topení klimatizací funguje?

Každému je známo, že klimatizací se dá účinně ochlazovat vzduch, ale klimatizace dokáže i přesný opak, tj. vzduch v místnosti nám dokáže účinně vyhřívat. A jak to funguje?

Klimatizace, kterou můžeme využívat také jako zdroj vytápění, funguje na principu tepelného čerpadla typu vzduch-vzduch. Pokud chceme klimatizací topit, v klimatizační jednotce se obrátí způsob distribuce tepla, tj. chladivo prochází obráceně. Vnější jednotka získává teplo z okolního vzduchu, ochlazuje se a kondenzuje se v ní vlhkost, zatímco vnitřní jednotka topí a ohřívá vzduch v interiéru. Tento způsob topení poskytne až trojnásobný teplotní výkon při stejném elektrickém příkonu jako je u klasického elektrického topení, kterým je například přímotop. Tento princip řadí vytápění klimatizací mezi jeden z nejúčinnějších a zároveň nejekonomičtějších způsobů topení vůbec, a navíc díky opačnému chodu vám klimatizace poslouží během celého roku. Nutno ale zdůraznit, že ne každý typ klimatizačního zařízení disponuje také funkcí topení. 

iKlimatizace vám poskytne až 3× více topného výkonu při stejné spotřebě energie proti klasickému elektrickému topení. Tento úsporný provoz zajistí rychlé navrácení počáteční investice.

Jaká klimatizace je vhodná pro domácí vytápění?

Základním předpokladem pro to, abyste mohli klimatizaci využívat také pro ohřívání vzduchu je, aby fungovala na principu tepelného čerpadla. Poté, co nastavíte obrácený chod klimatizace, tj. přepnete ji z režimu chlazení do režimu topení, je toto tepelné čerpadlo využíváno pro ohřev vzduchu v interiéru.

V základu máte na výběr mezi dvěma typy klimatizací.

  • Mobilní klimatizace s funkcí topení

Jak již název napovídá, jedná se o přenosné zařízení, které díky svému jednoduchému zapojení nevyžaduje žádné stavební úpravy. Mobilní klimatizaci stačí zapojit do elektrické sítě, hadici odvést vývodem do venkovního prostoru (oknem, dírou ve zdi) a klimatizace může začít v létě chladit a v zimě topit. Mobilní klimatizace je vhodná do interiérů o velikosti 15-40 m2.

  • Nástěnná klimatizace

Nástěnná klimatizace ve většině případů sestává z vnitřní a venkovní jednotky a při připojení více vnitřních jednotek (multisplit) dokáže vytápět i celý rodinný dům. Nástěnná klimatizace je výkonnější a tišší, protože hlučnější kompresor se nachází na vnější straně budovy. Takováto klimatizace vyžaduje již odbornou montáž.

Teplo téměř okamžitě

Obrovskou výhodou topení klimatizací je to, že ohřívá vzduch ihned po spuštění. Okamžitý teplý proud vzduchu prohřeje místnost mnohem rychleji než běžné zdroje vytápění, u kterých musíte čekat, až se celý topný systém rozběhne a nahřeje a teprve poté začne ohřívat vzduch v místnosti. Klimatizace nepotřebuje žádný čas na nahřívání a produkuje teplo ihned. Navíc v mnoha případech můžete využít také komfortu, který nabízí časovač nebo dálkové ovládání či dokonce ovládání přes WiFi.


Klimatizace jako čistička vzduchu a prevence proti plísním

Klimatizace jako čistička vzduchu? Ano, domácí klimatizace vám za předpokladu správné údržby a správného používání dokonce vyčistí vzduch v místnosti. Je totiž vybavena filtry, které zachytávají většinu bakterií a prachových částic. Zajišťuje tak čistější prostředí, které uleví lidem s alergiemi či zvýšenou citlivostí na prach. Je také dobrým pomocníkem v prevenci nežádoucích plísní v interiéru, protože vypouští sušší vzduch, než nasává. Je ideální tedy do prostor se zvýšenou vlhkostí vzduchu, jako jsou třeba zděné domy, byty či chalupy.

Je třeba ale myslet na to, že tyto filtry je potřeba pravidelně čistit, jinak naopak hrozí nebezpeční šíření prachu a bakterií. Průběžnou údržbu klimatizace není radno podcenit. Je důležitým předpokladem pro její správné fungování a pro zachování kvality vyfukovaného vzduchu. A jak často se doporučuje tyto filtry čistit? Za předpokladu denního provozu v režimu topení se doporučuje čištění vnitřní jednotky jednou měsíčně. Čištění venkovní jednotky je nutné provádět 2× do roka.

Topit klimatizací se vyplatí

Kladete si otázku, jak moc se vyplatí topit klimatizací? Vždy záleží na konkrétním modelu klimatizace, ale vytápění domácí klimatizací na principu tepelného čerpadla se obecně řadí mezi nejúčinnější a nejúspornější způsoby topení vůbec. Topení klimatizací se vyznačuje až několikrát menšími výdaji za provoz než topení jinými běžnými zdroji vytápění. Například ve srovnání s plynovým kotlem se jedná o výdaje nižší až o 50 %. Rozdíl při srovnání s přímotopem je ještě vyšší. Vytápění klimatizací má až o 70 % nižší provozní náklady než přímotop a poskytuje i lepší tepelný komfort v místnosti. Pojďme být ale trochu konkrétnější.

Topit klimatizaci se vyplatí
Vytápění klimatizací výrazně zúží vaše výdaje za elektrickou energii.

Úspora elektřiny v celé domácnosti

Pokud se rozhodnete topit klimatizací s venkovní jednotkou, můžete zažádat o změnu sazby na D56d, díky které aktuálně ušetříte více než 40 % nákladů za el. energii za všechny spotřebiče v domácnosti.

Cena za 1 kWh v sazbě D56d je v průměru o 45 % nižší po dobu 22 hodin denně (nízký tarif) a o 33 % nižší po dobu 2 hodin denně (vysoký tarif). Celkově je to v průměru o 44 % nižší cena za 1 kWh za celý den pro všechny elektrické spotřebiče.

Výpočet výdajů za topení klimatizací

Vezme-li pro vzorový příklad následující hodnoty, vypočteme si hodinovou, denní i celosezonní spotřebu za topení klimatizací. Příklad uvádíme na nástěnné klimatizační jednotce, která je schopná vytopit byt o velkosti 80-100 m2.

  • Cena 1 kWh = 2,50 Kč (sazba D56d)
  • Příkon klimatizace energetické třídy A++ v režimu topení = 1,1 kW (odpovídá průměrnému maximálnímu příkonu)

Spotřeba za hodinu:

Cena za jednu hodinu topení klimatizací = 1,1kWh × 2,50 Kč = 2,75 Kč/h

Spotřeba za den:

Poběží-li klimatizace 12 h denně (spotřebuje 13 kWh/den) bude stát 1 den topení 13 kWh × 2,50 Kč = 32,50 Kč

Spotřeba za topnou sezónu:

Za topnou sezónu (uvažujeme-li 180 dní v roce) bude stát provoz klimatizace 180 dní × 32,50 Kč = 5 850 Kč

Na co si dát pozor

Pro to, aby bylo pořízení klimatizace na topení co nejúspornější, věnujte pozornost její energetické náročnosti v režimu ohřívání. Volte klimatizaci, která má v tomto režimu minimálně energetickou třídu A, ideálně však třídu A++ nebo A+++.

Jaké nevýhody má topení klimatizací?

Abychom byli objektivní, musíme se podívat také na negativa, se kterými musíte při vytápění klimatizací počítat.

  • Především je to poměrně náročná údržba v podobě častého a pravidelného čištění klimatizace. Jak jsme si již výše řekli, filtry by se měly čistit alespoň 1x měsíčně pro zachování dobré kvality vzduchu v místnosti a rovněž pro dodržení efektivity a úspory topení.
  • Některým uživatelům může být nepříjemné proudění vzduchu, které vytváří ventilátor uvnitř klimatizačního přístroje a které je pro klimatizaci typické.
  • Při vytápění klimatizací dochází k nerovnoměrnému rozvrstvení vzduchu, kdy teplý vzduch se drží u stropu a studený při podlaze. Toto nevhodné rozvrstvení vzduchu může někdo vnímat nekomfortně.
  • Také doporučujeme všímat si míry hluku, kterou klimatizace během svého provozu vydává. Příliš hlučné zařízení by vás mohlo totiž obtěžovat.

Klimatizace jako hlavní či doplňkový zdroj tepla

Poslední otázkou pro někoho může zůstávat, zda lze klimatizaci využít jako hlavní zdroj tepla pro vytápění domácností. Zde je vhodné uvést, že v zahraničí je topení klimatizací zcela rozšířené a není neobvyklé, že klimatizace je v domácnostech používaná jako hlavní zdroj tepla.


Rychlý ohřev vzduchu, úspora energie a příjemný design. Topení klimatizací se může stát ideálním zdrojem tepla i pro vaši domácnost.

Pokud se rozhodnete pro topení klimatizací, je nejdůležitějším technickým parametrem nejnižší venkovní provozní teplota. Většina klimatizací s funkcí vytápění jsou schopny samostatně a spolehlivě vytopit interiér až do venkovní teploty -15 °C, přičemž nejefektivnější provoz zajistí při teplotách 0 až -5 °C. Výrobci dnes ovšem přichází s klimatizacemi optimalizovanými ještě i pro nižší venkovní teploty. Můžete si tak pořídit klimatizaci s garantovaným topným výkonem až do -25 °C venkovní teploty.

Ptáte se, co se stane, když venku klesne teplota níž, než je doporučováno pro provoz klimatizace? Klimatizace je schopna fungovat dál i při nižší teplotě, než je výrobcem doporučeno, ale dochází ke snížení tepelného výkonu a zvýšení příkonu. Každý výrobce tento případ ošetří jinak. Některé klimatizace se po dosažení maximální minusové venkovní teploty vypnou. Jiné pokračují dál ve svém provozu, jen s menší produkcí tepla a vyšší spotřebou.

iNěkteré klimatizace jsou vybaveny časovačem, takže topení se může spustit ještě před tím, než budete vstávat do chladného rána nebo před návratem domů. Můžete rovněž využít dálkové ovládání, případně ovládání přes WiFi, což některé typy a modely klimatizací také umožňují.

Obecně klimatizaci jako efektivní a úsporný zdroj vytápění nejlépe využijete v chladných jarních a podzimních dnech a během mírnější zimy, kdy zcela nahradí běžné topení. Při extrémně nízkých venkovních teplotách (nižších, než uvádí výrobce jako optimální pro efektivní chod klimatizace), lze klimatizaci využít pro rychlý ohřev interiéru, například po návratu domů nebo při ranním vstávání.

Závěrečný souhrn – výhody a nevýhody topení klimatizací

Vytápění klimatizací se čím dál tím častěji stává oblíbeným zdrojem tepla v běžných domácnostech. Pojďme si tedy shrnout, proč tomu tak je.

Klady

  • Rychlé zahřátí vzduchu – topí téměř okamžitě
  • Velká úspora elektrické energie
  • 3× vyšší tepelný výkon než u klasického elektrického topení
  • Ekologický způsob topení
  • Funguje jako čistička vzduchu (za předpokladu správné údržby)
  • Předchází vzniku plísní
  • Celoroční využití – v létě chladí, v zimě topí
  • Jednoduchá a pohodlná obsluha
  • Jednoduchá instalace

Zápory

  • Nutnost časté a pravidelné údržby
  • Proudění vzduchu může někomu vadit
  • Nerovnoměrné rozvrstvení vzduchu (teplo se drží u stropu)
  • Snížení výkonu při extrémně nízkých venkovních teplotách
  • Hlučnost (liší se u jednotlivých modelů)

Pokud byste nechtěli vytápění vašich interiérů zcela vložit do rukou klimatizace, ale zároveň se vám líbí benefity, které vytápění klimatizací s sebou přináší, může být pro vás zajímavou možností využívat klimatizaci jako rychlý a levný doplňkový zdroj tepla, ať už v podobě mobilní klimatizace, nebo v podobě nástěnného klimatizačního systému.