Co vše umí klimatizace?

04.12.2009 18:45

Co vše umí klimatizace?

Klimatizace vzduch nejen chladí, ale i ohřívá, čistí, osvěžuje, ionizuje, větrá nebo odvlhčuje.

Klimatizace vzduch ochlazuje
Toto ví každý. Klimatizace je zařízení, které ochlazuje vzduch v uzavřených prostorech s cílem dosáhnout komfortní teploty. Jednoduše řečeno, klimatizace odebírá teplo z vnitřního prostoru a odevzdává jej do vnějšího prostředí podobně jako například chladnička. Málokdo ale zná další užitečné funkce klimatizací, jako jsou ohřívání vzduchu, jeho čistění, osvěžování, ionizace, větrání nebo odvlhčování.

Klimatizace vzduch ohřívá
Klimatizace dokáže vzduch nejen chladit, ale i ohřívat. Důvodem je tepelné čerpadlo, které využívá teploty okolí a dokáže ho zužitkovat pro ohřev vzduchu v místnosti. Funkci topení je ideální využívat v období, kdy se venkovní teplota pohybuje nad 0°C, ideálně při 7°C. Při těchto podmínkách dokáže klimatizace z 1 kW elektrické energie vyrobit až 5 kW energie tepelné. Jinými slovy, klimatizace ohřeje vzduch až o 60 % levněji než běžné vytápění elektřinou nebo plynem.

Klimatizace vzduch čistí a osvěžuje
Vzduch v běžné místnosti obsahuje organické i neorganické částice, které ohrožují naše zdraví. Od původců nemocí jako plísně, bakterie nebo viry přes nepatrné částice jako pyly a prach. Součástí moderních klimatizačních jednotek jsou i vysoce účinné systémy filtrování, které ze vzduchu dokáží odstranit až 99 % všech nečistot a škodlivin, stejně jako zvířecí srst, nepříjemné pachy a cigaretový kouř. Klimatizace tedy pečuje nejen o komfort, ale i o zdraví Vaše i Vaší rodiny.

Klimatizace vzduch ionizuje
Anionty, ve vzduchu obsažené záporné částice, mají velmi příznivý vliv na naše zdraví, jelikož podporují látkovou výměnu a pomáhají odbourávat stres. Znečištění životního prostředí však způsobuje, že ve vzduchu je záporných iontů nedostatek. Moderní klimatizace jsou vybaveny i ionizátorem vzduchu, který dokáže doplnit aniontů na úroveň, která odpovídá vzduchu v okolí vodopádů nebo v hlubokém lese.

Klimatizace vzduch odvětrává
Vydýchaný vzduch v uzavřených prostorech je častou příčinou únavy, ospalosti a nesoustředěnosti. Lepší modely klimatizací se proto starají i o přisávání čerstvého vzduchu z venkovního prostředí. Vzduch je samozřejmě před vpuštěním do místnosti zbaven nečistot a škodlivin.

Klimatizace vzduch odvlhčuje
Optimální vlhkost vzduchu je 40 – 50 %, maximálně však 60 %. Vyšší vlhkost zvyšuje pravděpodobnost vzniku škodlivých plísní a zvyšuje možnost výskytu roztočů. Klimatizace automaticky udržuje ideální vlhkost vzduchu tím, že nadměrnou vlhkost odebírá a upravuje tak vzduch do podoby, která prospívá nejen Vašemu zdraví, ale i vybavení Vaší domácnosti či kanceláře.

…a navíc je klimatizace šetrná
Již dávno neplatí, že klimatizace jsou „žroutem“ elektrické energie. Moderní klimatizace využívají invertorovou technologii, díky které poskytují jen takový chladicí výkon, jaký je aktuálně potřeba. Výsledkem je nejen nízká spotřeba energie, ale i menší zatížení a tedy delší životnost klimatizace.

Klimatizace není luxus, ale rozumná investice, která prospěje nejen Vašemu zdraví, ale i Vaší peněžence.
Související odkazy: Základní druhy klimatizací | Jak si vybrat klimatizaci | Jak správně používat klimatizaci.